Український борщ: історія та класичний рецепт страви

З якою стравою асоціюється у Вас Україна? Звичайно – це червоний український борщ з часниковими пампушками та салом. У будь-якому ресторані української кухні борщ є головною національною стравою.

Існує більше дюжини різних рецептів борща, що пов’язано з його популярністю не тільки в Україні, але і в Росії, Польщі, Чехословаччині, Румунії та Молдові. Але, чому борщ є саме українською національною стравою, з’ясуємо в цій статті.

Історія страви

Борщ полюбився багатьом національним кухням і відповідно багато країн мають свою історію походження цієї страви. Однак, досліджуючи історичні факти, можна зробити висновок, що свій початок борщ бере саме з України. Цьому свідчить той факт, що в Україні борщ був уже відомий з XIV століття, в Росії перша згадка про цю страву датована на XVI-XVII століття, а в Польщі – на XVIII століття.

Багато істориків сходяться на думці, що борщ вперше з’явився на території Київської Русі. Це була улюблена страва не тільки селян, а й дворянських особистостей.

За старих часів борщем називали суп-борщівник, приготований на основі листя борщівника. Також існує думка, що слово борщ походить від злиття двох понять борщ + щі, адже головним компонентом борщу є саме буряк.

З борщем пов’язано багато повір’їв в українському народі. Будь-яке святкування не могло обійтися без цієї страви. На весіллі борщ вважався символом здоров’я та багатства молодих, тому в це свято його приготуванням займалися самі вправні господині. До того ж червоний колір страви дуже прикрашав святковий стіл.

Також вважалося, що з парою борщу відлітає душа людини, тому до цих пір на поминках борщ залишається обов’язковою першою стравою.

Класичний рецепт борщу

Кожна господиня має свій рецепт приготування борщу. У всі часи ведуться суперечки щодо того, який рецепт борщу найкращий, адже в нього можна кидати все, що росте і він вийде дивовижним. Однак залишається один класичний рецепт приготування борщу, який при бажанні можна доповнити будь-якими компонентами.

Інгредієнти класичного борщу:

• свинина на кісточці – 400-500 г;

• свіжа білокачанна капуста – 350 г;

• картопля – 5 шт. середнього розміру;

• буряк – 1 шт.;

• цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина;

• морква – 1 шт.;

• перець болгарський – 2 шт.;

• свіжі помідори – 6 шт.;

• сало свиняче – 50 г;

• зелень петрушки;

• олія рослинна – 1 ст.л.;

• цукор пісок – 1 ст.л.;

• перець мелений;

• лавровий лист;

• сіль.

Поетапний рецепт класичного борщу:

1. Варимо бульйон на свинячому м’ясі при повільному кипінні.

2. Попередньо очищений буряк і моркву натираємо на тертці. Картоплю ріжемо брусочками. Капусту шаткуємо. Нарізаємо солодкий перець і цибулю.

3. Обсмажуємо на рослинній олії моркву і буряк.

4. Опускаємо в бульйон обсмажені овочі і варимо 10 хвилин.

5. Додаємо в бульйон картоплю, нашатковану капусту і болгарський перець.

6. Займаємося приготуванням заправки. Для цього дрібно нарізаємо сало, смажимо його на сковороді, щоб трохи вийшов жир.

7. Додаємо до сала нарізану цибулю і петрушку. Обсмажуємо до золотистого кольору.

8. Натираємо помідори на тертці і відправляємо їх в сковорідку. Кидаємо цукор і тушкуємо кілька хвилин.

9. Відправляємо заправку в бульйон.

10. Варимо ще 1 – 1,5 години на повільному вогні.

Подаємо класичний український борщ зі сметаною, салом і часниковими пампушками.

Смачного!

Rating