Сливи. Їхні корисні та шкідливі властивості

У кількох попередніх статтях ми писали про кавуни і про дині. Але ще є кілька фруктів, які також ростуть в цей період. Не складно здогадатися, що говоримо ми про сливи, персики і нектарини. Коротко про ці всі продукти навряд чи можна написати. А тому розділимо ці ласощі на кілька статей. Першу статтю на сьогодні я хочу присвятити користі й шкоді слив.

Хороші сливи тим, що вони багаті мінералами і є одним з найкращих джерел калію. Крім цього, в сливах багато антиоксидантів. Вони, як ми вже з вами знаємо, захищають організм від вільних радикалів. Вони ж здатні руйнувати клітини. Деякі фахівці навіть говорять про те, що можна вживати насіння кісточок самих слив.

Це не є обов’язковим. Але от якщо вирішили заради інтересу спробувати, то можете бути впевненими, що в цьому немає нічого поганого. Навіть навпаки. До того ж, в сливах мало калорій. Так на 100 грам самого продукту доводиться всього лише 46 ккал.

Ви можете сливи вживати як в свіжому вигляді, так і додавати в різні пироги або компоти. Слива додасть компоту кислинки і більшої смакової яскравості. Дуже добре вона поєднується з яблуком або грушею. Оскільки вони мають не такий вже і яскраво виражений смак. Завдяки тому, що в сливах мало калорій, вони не підвищують рівень цукру в крові. А, значить, є корисними для тих людей, які страждають на цукровий діабет.

Сливи, як і банани, допомагають зміцнювати серце. Це все завдяки тим же самим антиоксидантам. Саме вони запобігають окисленню холестерину і допомагають запобігти серцевим захворюванням різного роду. Надзвичайно корисні сливи і для шлунково-кишкового тракту.

У їхньому складі багато ізатину і сорбітолу. А вони в свою чергу підтримують здоров’я кишечника і покращують травлення. До слова, свіжі сливи ви можете використовувати в якості профілактики запору. При такій проблемі можете сміливо використовувати ще і чорнослив, якщо свіжа слива не приваблює своїм смаком і ароматом.

І від раку слива теж захистить. Але потрібно вибирати правильний сорт. Так, наприклад, в сливах червонувато-синього забарвлення є антоцианін. Саме цей антиоксидант допомагає боротися з вільними радикалами, які часто провокують ракові захворювання. Особливо хороша слива при профілактиці раку молочної залози і порожнини рота. Погодьтеся, це вже цінний продукт і просто фрукт, хоча багато хто його недооцінює.

Крім всіх перерахованих вище корисних якостей, слива ще покращує кровообіг. Це завдяки тому, що вона підвищує природні здатності організму засвоювати залізо з будь-яких інших продуктів. Сливи часто рекомендують їсти при профілактиці анемії і при поганій циркуляції крові.

Крім всіх цих корисностей для організму, слива хороша і для поліпшення зовнішнього вигляду. Так, наприклад, слива допоможе поліпшити стан шкіри. Цей фрукт володіє підбадьорюючими і омолоджуючими властивостями. Ви можете робити маски зі слив, але пам’ятайте, що абсолютно все потрібно лікувати зсередини.

До того ж, після деяких досліджень, було доведено те, що вживання слив в абсолютно будь-якому вигляді покращує здоров’я кісток і гарненько їх зміцнює. У сливах багато бору. А саме цей мікроелемент дуже важливий для збереження щільності кісток і відповідно для підтримання їх здоров’я.

Є проблеми з волоссям і з загоєнням ран і шрамів – почніть більше їсти слив і чорносливу. Завдяки тому, що сливи покращують кровотік, це позитивно вплине на ріст волосся. Допоможе також швидше зажити ранам і замінити пошкоджені тканини на нові.

Ухх, прям аж захотілося з’їсти кілька слив. Але у такого чарівного і корисного фрукта є і шкода. Так ось з великою обережністю сливу можна вживати людям, які схильні до діареї. А тим, хто страждає ожирінням потрібно чітко дотримуватися норми – не більше ніж 10 штучок в день.

І, звичайно ж, протипоказано зовсім вживання слив або чорносливу вагітним. Також годуючим мамам і дітям до трьох років. Поки організм дитини повністю не пристосувався до зовнішніх збудників, краще відмовитися від вживання таких фруктів, щоб не було розладу шлунка.

Rating