Пітанга – це дика вишня?

В одній з попередніх статей ми говорили про пітахайю, а зараз я хочу вам розповісти про користь і шкоду схожого за назвою, але зовсім не схожого на вигляд екзотичного фрукта – пітангу. Цей фрукт часто називають ще й суринамською вишнею. Чому? А тому що зовні пітанга дуже схожа на вишню. Таке привабливе дерево виростає також тільки у тропічному кліматі. Найчастіше даний фрукт можуть привозити з азіатських і східних країн, але є він також популярний і поширений і в Західній Європі, а також у країнах СНД. Зростає ця рослина, вибачте за тавтологію, невеликими кущами на просторах Сурінаму, звичайно ж, а також у Бразилії, Парагваї та Уругваї. Не дивлячись на це, великі плантації цієї рослини все ж є у Колумбії, Південному Китаї, на Філіппінах, у Центральній Америці та на Антильських островах.

Вас явно це здивує, але така рослина часто використовується в якості озеленення тієї чи іншої території. Майже те ж саме, що і дика троянда, з якої можна варити варення. Так ось з такої дикої вишні можна робити звичайний сік або вино, а також з таких ягідок варять варення або просто перетирають їх з цукром.

Як і завжди, час варто приділити і питанню калорійності фрукту, адже влітку це як ніколи до речі. Ця дика вишня є низькокалорійною, оскільки на 100 грам доводитися тільки 33-34 ккал. Це при тому, що більшу частину займають корисні вуглеводи. За зовнішнім виглядом ця вишня дуже схожа зі звичайною і має невелику кісточку. Відрізняє їх в більшій мірі не зовсім гладка структура і вигляд, а також трішечки смак і аромат, оскільки сурінамська вишня має велику нотку гіркоти. А значить і може всім не сподобатися.

Але все ж приступаємо до користі такого дикого фрукту. Найбільше в ньому вітаміну С, а також є у великій кількості вітамін А і вітаміни групи В. Крім цього, в суринамській вишні також є велика кількість корисних вітамінів і мінералів. А це такі, як кальцій і калій, фосфор і залізо, натрій і марганець. Багато, як ми і говорили, в цьому фрукті корисних вуглеводів, а також клітковини. У той же час цей фрукт містить в собі мінімум жирів і білків, що дуже добре при правильному харчуванні або при дієтах.

Якщо будете регулярно вживати сурінамску вишню, то помітите, що покращився стан шкіри, волосся і нігтів. Крім цього, пітанга буде сприятливо позначатися на організмі тих людей, які мають певні проблеми із зором. Також, що дуже важливо: така ягода володіє загоюючими і протимікробними властивостями і сприяє регенерації пошкоджених тканин.

Велику цінність пітанга має не тільки в області кулінарії, але і в області косметології. Часто з такого фрукту роблять різноманітні креми, тоніки чи лосьйони для тіла. Саме продукція, яка містить у своєму складі пітангу, сприяє зменшенню зморшок, а також допоможе позбутися від різноманітних запалень і прищів.

Повертаємося до області кулінарії, і цікавим є те, що в даній рослині використовують не тільки саму ягоду, а й листочки. Так, наприклад, з листочків пітанги роблять відвари або чаї, які сприятливо впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки і будуть ефективними при простудних захворюваннях.

Якщо говорити про шкоду, то вона не настільки велика, але все ж є. Наприклад, перше, про що обов’язково потрібно знати – це наявність алергій або ж індивідуальної непереносимості. Друге – при виразкових захворюваннях і при підвищеній кислотності шлунка така ягода явно протипоказана. І, звичайно ж, як і будь-який інший екзотичний фрукт, пітанга протипоказана вагітним і годуючим мамам, а також дітям до трьох років, оскільки може викликати алергічні реакції.

Rating