Помело. Користь і шкода фрукту

Ось і прийшла черга поговорити про помело. Цей прекрасний фрукт росте на вічнозеленому дереві так само, як і грейпфрут. Вага його найчастіше досягає 1,5 – 8 кілограм. І якщо раніше всі думали, що помело є гібридом грейпфрута та іншого якогось фрукту, то зараз я розвію ваші всі ці думки, адже помело є досить таки самостійним фруктом, плід якого має грушоподібну або кулясту форму.

Дозрівають плоди також в лютому, але ось видів цього фрукту може бути кілька. Найчастіше вони класифікуються за кольором і це такі, як рожевий, червоний, жовтий і зелений. Так що якщо у продажу побачите зелене помело, то беріть і не переживайте, що фрукт ще не дозрів. Плодоносить дерево помело приблизно півроку, а це значить, що на цей час у нас є ще одне так зване натуральне джерело корисних вітамінів і мінералів.

Такий фрукт мало хто любить їсти, адже він гіркий і можна сказати, що є багато відходів, а їстівного не так багато, як хотілося б. Але тим не менше, якщо вам цей фрукт полюбився, то можете сміливо м’якоть помело додавати в різноманітні салати, йогурти і каші, їсти просто так чи робити з фрукту начинку для пирогів. Загалом застосування фрукту дуже широке, адже до м’яса і риби він також добре підійде.

Але чим ж корисне помело? Отже, в фрукті багато вітаміну С, як і в інших цитрусових, а також є багато бета-каротину і антиоксидантів. Цей фрукт здатний знижувати ризик розвитку пухлин і тромбів і скажу навіть більше: завдяки лімоноїдам помело допоможе попередити всі онкологічні захворювання.

У цьому фрукті є багато вітамінів групи В, а також є такі мікроелементи, як фолієва кислота, яка є дуже корисною для вагітних. Що стосується мінералів, то в помело багато кальцію, калію, фосфору і, звичайно ж, заліза. Також в меншій кількості є органічні кислоти, клітковина і антиоксиданти. Але в помело є важливий фермент, який сприяє розщепленню білків і жирів, а це значить, що помело також добре вживати при дієтах або просто при роздільному харчуванні. У шкірці, як і у випадку з грейпфрутом, є багато ефірних масел, які виступають в ролі протимікробного і антибактеріалього засобу.

При вживанні цього фрукту важливо знати про його вплив на організм людини. Так плюсами у вживанні помело ми можемо назвати такі:

– швидке одужання при застуді, а також при бронхіті;

– поліпшена робота серця;

– нормалізація кров’яного тиску і роботи кишечника;

– захист від різноманітних інфекцій, як зовні, так і всередині;

– загальне зміцнення імунітету;

– помело – відмінний засіб від депресії;

Цей цитрусовий, як не дивно, але дуже корисний для чоловіків, адже є певним афродизіаком і благотворно впливає на потенцію та лібідо. Помело, як і будь-який цитрусовий, надає організму сил, тонусу і енергії. Фрукт часто використовують ще й для схуднення, але тільки через те, що по суті і калорій в ньому мало. На 100 грам такого фрукту всього лише 35 ккал.

Я думаю, ви вже звикли до того, що шкода теж є і тому про неї трішки ми теж поговоримо. Так помело може викликати алергію, а значить дітям до 3 років, годуючим мамам і вагітним його їсти протипоказано. Та й якщо у вас є індивідуальна непереносимість, то також варто відмовитися від вживання фрукту, оскільки це може закінчитися набряком гортані, а потім і привести до нападів задухи. Гарненько стежте також і за тим, що їсте в кафе або ресторанах, адже там не завжди вказують повний склад страви, а якщо у вас є індивідуальна непереносимість фрукту, то черговий приємний похід кудись може обернутися чимось дуже поганим.

Rating