Користь і шкода гарбуза і гарбузового насіння

Осінь – прекрасна пора року. І все не тільки через те, що восени хочеться частіше повертатися додому. Восени пахне затишком навіть в найхолодніший день. Ці відчуття якраз дарують чарівні фарби, падаюче листя і атмосфера укутаності в шарф, безліч теплих об’ємних светрів, які дарують тепло і той же затишок.

Разом із тим, що восени опадають листочки і земля вкривається таким жовто-гарячим простирадлом, осінь також дарує нам чудовий урожай. Починаючи причому від чогось дуже маленького, закінчуючи чимось більшим. Це звичайно ж за стандартом картопля, морква, буряк, яблука, груші і ще багато-багато всього. Один із чарівних продуктів, який дарує нам осіння пора року – це гарбуз. Давайте сьогодні з вами і дізнаємося користь і шкоду не тільки самого гарбуза, але і гарбузового насіння.

Почнемо поки що з маленького, а це звичайно ж насіння, яке є в самому гарбузі. Отже, гарбузове насіння багате вітамінами, які в першу чергу впливають на стан нашої шкіри, а також нашого волосся і нігтів. Як ви вже здогадалися, то в такому насінні багато вітаміну А і Е.

У гарбузовому насінні також міститься багато таких мікроелементів, як цинк, марганець, мідь, магній і залізо. Багато з цих мікроелементів, а саме магній допомагає поліпшити сон і настрій, а марганець, наприклад, важливу роль відіграє при виробленні колагену, який так важливий для молодості нашої шкіри. Якщо говорити ще про інші мікроелементи, які містяться в гарбузовому насінні, то цинк допомагає підтримувати імунітет організму в цілому, а залізо і мідь дарують енергію і допомагають транспортувати в клітини сам кисень.

У насінні гарбуза є також безліч антиоксидантів безпосередньо для захисту самих клітин і для запобігання старіння і хронічних захворювань. Гарбузове насіння також добре впливає на роботу печінки, знижує ризик виникнення діабету, а також володіє не тільки противірусними, але і протигрибковими властивостями.

Але також варто пам’ятати і про шкоду того чи іншого продукту, який ми вживаємо. По-перше, гарбузове насіння може пошкодити зубну емаль, якщо очищати його не руками, а зубами. І це не буде ні для кого дивним, адже багато хто робить це все саме зубами. Також таке насіння дуже калорійне, тому краще дотримуватися правильної дози. А це приблизно 60 грам в день.

Насіння з гарбуза також протипоказане людям, які страждають на гастрит і виразку шлунка і відповідно при індивідуальній непереносимості теж не варто їх вживати. Навіть якщо дуже хочеться.

У чому ж тоді користь і шкода самого гарбуза і  чи схожі у гарбуза і гарбузового насіння властивості?! Гарбуз, як і насіння має в своєму складі багато антиоксидантів, вітамінів, а саме А і Е, мінералів (магній, калій, фтор, цинк, марганець, фосфор і навіть йод).

Також в гарбузі міститься багато білка, а це 1 грам самого білка на 100 грам гарбуза. А це більше білка, ніж в перепелиних яйцях. Ось така несподіванка. Та й каротину в гарбузі більше, ніж в моркві. А каротин, як ми всі знаємо хороший не тільки для наших очей, але і сприяє швидкому загоєнню ран, виразок і різноманітних опіків.

Сам гарбуз також допомагає і прискорити метаболізм і в загальному процеси перетравлення їжі, має проносний ефект і відповідно добре впливає і на шлунково-кишковий тракт, виводить токсини і холестерин з організму.

Гарбуз хороший і для серцево-судинної системи і зменшує ризик виникнення гіпертонії. Гарбуз не тільки забезпечить правильний і відмінний імунітет всього організму, але і створить ефект природного детоксу, очистить організм від шлаків і подарує здорову і красиву шкіру.

Негативно вживання гарбуза вплине тільки на людей, які страждають від важкої форми цукрового діабету, від  виразки шлунку і гастриту. Ну і також, як у випадку з гарбузовим насінням, його не варто вживати, якщо є індивідуальна непереносимість будь-якого елементу, який міститься в гарбузі.

А також важливий момент: що ж приготувати з гарбуза ми опишемо у наступній статті. Якщо хочете дізнатися ці моменти, то переходьте за посиланням і читайте детальну інформацію.

Rating