Корисні та шкідливі властивості васабі

У попередній статті ми з вами поговорили про історію та географічне походження васабі. Тепер ми знаємо, що це дуже рідкісна і дорога рослина, яку зустріти можна тільки в Японії.

Погодьтеся, дуже важко уявити традиційну японську кухню без васабі. Цю приправу використовують при подачі і закусок, і перших страв і навіть десертів, як ми згадували в попередній статті.

Але, чи не шкодить японцям надмірна любов до пекучої зеленої приправи? Чи можна нам без побоювань вживати васабі щодня? Саме про це ми з вами сьогодні і поговоримо.

Склад васабі

Для того, щоб визначити корисні та шкідливі властивості васабі, потрібно для початку розглянути склад цієї рослини. І так, до складу кореня васабі входить:

• клітковина;

• амінокислоти;

• вітаміни групи С і А;

• вітаміни В6 і В9;

• ніацин;

• калій та магній;

• кальцій;

• залізо;

• фосфор;

• цинк;

• марганець;

• мідь;

• натрій;

• сінегрін;

• глікозоіди;

• ефірні масла та ін. елементи.

Корисні властивості васабі

Перш за все, васабі вважається дуже сильним антисептиком, що робить його незамінним продуктом, який вживають у поєднанні з морепродуктами. Саме паста васабі сприяє знищенню будь-яких бактерій та вірусів, які можуть перебувати в недостатньо обробленій рибі.

Васабі сприятливо впливає на зуби. Доведено, що в складі кореня васабі присутні такі елементи, як ізотіоціонати. Ці елементи сприяють зміцненню зубів і запобігають появі карієсу та тріщин на зубній емалі. Також, важливо, що завдяки антисептичній дії, васабі вбиває безліч бактерій у ротовій порожнині, нейтралізуючи при цьому неприємний запах з рота.

Васабі позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, зміцнюючи стінки судин і запобігаючи утворенню тромбів.

Деякі вчені пропонують використовувати васабі при боротьбі з раковими клітинами. Можливо, в якійсь мірі корінь васабі і може допомогти боротьбі з раком, але покладатися тільки на нього нерозсудливо.

Васабі, завдяки величезній кількості вітамінів та мікроелементів, дуже часто використовують в різних дієтах.

Завдяки наявності в складі ніацину та тіаміну, васабі сприяє уповільненню процесу старіння і виникнення різних запальних процесів на шкірі.

Корінь васабі дуже багатий на вітамін С. Відзначимо, що одна чайна ложка васабі дасть вам 10% від добової дози вітаміну С для дорослої людини. Завдяки високому вмісту цього вітаміну, васабі вважається потужним імуностимулюючим продуктом.

Крім усього перерахованого вище, васабі сприяє підвищенню артеріального тиску, поліпшенню апетиту і заряду енергією та силами.

Згадаймо трохи з історії. Раніше васабі широко використовували в медицині, починаючи з Х століття, про що збереглися документальні згадки.

А зараз хвилинка гумору. У сучасному світі група японських вчених запропонувала використовувати аромат васабі в якості пожежної сигналізації для мешканців. Так на їхню думку, мешканці б прокидалися і встигали залишити палаюче приміщення. За цю розробку вчені отримали Шнобелівську премію.

Шкідливі властивості васабі

Незважаючи на всі корисні властивості, надмірне вживання пасти васабі може заподіяти і шкоду. Це можуть бути захворювання печінки і шлунково-кишкового тракту, а також надмірне підвищення артеріального тиску. Саме тому, пам’ятайте, всього повинно бути в міру. Адже японці ніколи не їдять багато васабі, вони лише трохи надають пікантності страві, вживаючи в день не більше 1 чайної ложки пекучої приправи.

Rating