Готуємо паску – головний символ Великодня

З давніх часів паска була головним символом одного з найважливіших православних свят – Великодня. Пекти паски – це цілий обряд, в який завжди залучена вся сім’я. Головна господиня замішує тісто, і це вважається великою відповідальністю і честю. Решта членів родини допомагають виготовляти прикраси для пасок і прикрашають готові вироби.

Незважаючи на те, що зараз паску можна купити практично в будь-якому магазині, кожна господиня рано чи пізно приходить до думки, що пора і їй спекти свою першу паску. І тут виникає думка: «Яким рецептом скористатися?».

На просторах інтернету ми можемо зустріти масу різних рецептів приготування пасок. Але чи всі вони вдалі? Адже не хочеться, щоб перший досвід приготування великодніх пасок став невдалим.

У сьогоднішній статті я поділюся з вами особисто перевіреним рецептом приготування паски, який передається в моїй родині з покоління в покоління.

Інгредієнти для паски

Для приготування паски вам знадобиться:

– молоко – 500 мл;

– цукор – 500 г;

– дріжджі пресовані – 50 г;

– яйця – 4 шт.;

– борошно – 2 кг;

– масло вершкове – 1 пачка (250 г);

– сіль – щіпка;

– ванілін – 2 г;

– цукати – за смаком;

– родзинки – за смаком.

Перший етап приготування паски

Весь процес приготування великодніх пасок можна розділити на три етапи:

• приготування опари;

• основний заміс тіста;

• випікання пасок.

Першим і, мабуть, самим простим є приготування опари:

1. Для початку вам потрібно буде підігріти все молоко і вилити його в глибоку ємність, для того щоб тісту було місце для «зростання».

2. Додайте до молока дріжджі, гарненько розімніть їх до повного розчинення.

3. Всипте 1 склянку цукру та дрібку солі.

4. Додайте 500 г борошна і ретельно розмішайте тісто.

Поставте тісто підходити в тепле місце. Цей процес займе 1-2 години.

Другий етап приготування паски

Даний етап – найвідповідальніший і трудомісткий, адже тут вам потрібно буде зробити основний здобний заміс тіста.

Процес основного замісу тіста такий:

1. Додайте до тіста 1 пачку розігрітого вершкового масла.

2. Після ретельного вимішування додайте в тісто 3 яєчних жовтки. Білки не викидайте, адже з них можна приготувати великодню глазур.

3. Всипте в тісто в два підходи цукор, що залишився.

4. Додайте в тісто ванілін, цукати і родзинки.

5. А тепер починайте невеликими порціями вмішувати в тісто борошно. Вимішувати вам доведеться близько години. Коли тісто для пасок почне добре відставати від рук в процесі вимішування, значить, ви вже підійшли до кінця другого етапу.

6. Після ретельного вимішування тіста поставте його підходити в тепле місце. Для цього вам буде потрібно близько 3 годин, в залежності від якості куплених вами дріжджів.

Випікання великодніх пасок

Для випікання пасок можна використовувати як одноразові великодні форми, так і спеціальні металеві форми. Одноразові пергаментні форми не вимагають певної підготовки до занурення в них тіста, а от металеві доведеться прогріти і змастити вершковим маслом всередині.

Готове тісто потрібно буде розкласти на третину форми, оскільки в процесі випікання паска повинна збільшитися вдвічі. Розклавши тісто, залиште форми в теплому місці для того, щоб наші пасочки збільшилися в розмірі. На це у вас піде приблизно 40 хвилин.

Розігрійте духовку до 180 градусів Цельсія. Перед тим, як відправляти наші паски в духовку змастіть їх збитим яйцем, що допоможе утворенню красивої та рум’яної скоринки.

Випікайте паски близько 50 хвилин. Запам’ятайте, перші 30 хвилин ні в якому разі не можна відкривати дверцята духовки, адже тоді паски просто не збільшаться в розмірі.

Тепер дістаньте паски з духовки і дайте їм трохи постояти. Через годину можете прийматися до прикраси ваших великодніх пасок.

Смачного!

Rating